Suomalaiset jääkiekkoilijat maailmalla

Jos olet seurannut jääkiekon ympärillä tapahtuneita ilmiöitä viimeisten vuosien aikana, olet ehkä saattanut laittaa merkille, että Suomella on tällä hetkellä sellainen generationaalinen ikäluokka menossa, joka tulee dominoimaan kansainvälisiä kaukaloita vielä pitkään. Jääkiekkoa ei yleensä mielletä vientituotteeksi, vaikka me Suomalaiset olemmekin hyvin tunnettuja lajin parissa. Osittain tämä tuntemattomuus johtuu siitä, että jääkiekko ei itse asiassa ole edes USA:ssa kovin iso laji, sillä se on vasta sijoilla 4-5, kun puhutaan eri urheilulajien suosiosta. Kyseessä on siis marginaalisen pieni laji maailman mittakaavassa, mutta äärettömän suuri ja arvokas meille suomalaisille. 

Miten jääkiekosta sitten oikein tehdään vientituote? No itse jääkiekosta ei sanan varsinaisessa merkityksessä tehdä vientituotetta, samalla tavalla kun ei esimerkiksi formuloistakaan. Suomalaisten viennin jääkiekon parista takaa itse pelaajat, jotka henkilöityvät tiettyjen brändien taakse. Barkov, Laine, Aho, Teräväinen, Rinne – nämä kaikki ovat brändejä, jotka ovat niittäneet jo runsaasti menestystä rapakon toisella puolen. 

Tämä brändäys on myös onneksemme otettu huomioon pelaajien kanssa, sillä useat pelaajista käyttävät esimerkiksi erilaisten mainostoimistojen sekä agenttien palveluksia jo siihen, että heidän julkisuuskuvansa sekä imagonsa säilyisi halutunlaisena. Mikäli “Suomi-kiekosta” halutaan tehdä maailmalla entistä isompi, pitää lajiin liittyvien henkilöiden olla valmis tekemään yksilöllistä työtä yhteisen hyvän eteen. 

Patrik Laine

Patrik Laine ja Winnipeg Jets solmivat 2-vuoden ns. “Bridge” -sopimuksen Syyskuussa 2019. Sopimusneuvottelut kestivät yllättävän pitkään, sillä kumpikaan osapuoli ei ollut halukas alussa pääsemään yhteisymmärrykseen siitä, kuinka paljon Laineelle pitäisi palkkaa maksaa seuraavan 2 vuoden aikana. Palkkapyyntöön kuitenkin vastattiin ja lopullinen summa osoittautui ainakin Laineen kannalta varsin mieluisaksi, sillä Patrik Laine kuittaa keskimäärin n. reilu kuusi miljoonaa (6) euroa kaudesta, kahden kauden ajan. 

Patrik Laine on ollut yksi suomalaisen kiekkoilun arvokkaimmista vientituotteista viimeiset 3 vuotta, mutta kesällä tapahtunut “sopimus-episodi” hieman söi uskottavuutta miehen imagosta. Saamme kuitenkin olla tällä hetkellä onnellisia siitä, että asia on kohtalaisen nopeasti unohdettu ja voimme keskittyä Patrik Laineen “make it or break it” -tyyppiseen ajanjaksoon miehen uralla. 

Alexander Barkov

Hymyilevä tamperelainen, joka ei turhia juttele. Florida Panthersin kapteeni, sekä yksi harvoista suomalaisista pelaajista, joka on näin nopealla aikataululla noussut NHL-joukkueen kapteeniksi. Samanlaisia tapauksia ei historiassa kovin montaa ole (Saku Koivu, Montreal Canadiens, Olli Jokinen, Florida Panthers), joten NHL-joukkueen kapteeniksi nouseminen pienestä ja piskuisesta Suomesta on äärimmäisen kova suoritus. 

Barkov on erityisen tunnettu taitavista käsistään sekä jurosta olemuksestaan. Tämä on luultavasti kuitenkin pelkkää “brändäystä” sekä tietynlaisen imagon hakemista, sillä on vaikea uskoa, etteikö Barkov edes pukukopissa joukkuekavereidensa kesken yltyisi hymyilemään loistavasti pelattujen pelien jälkeen. 

Vedonlyönti ja jääkiekko kulkevat käsi kädessä

Kuten alussa kerroimmekin, itse jääkiekko ei välttämättä vientituotteena toimi (ainakaan sanan varsinaisessa merkityksessä), mutta sen sijaan sen ympärillä pyörivät ilmiöt tuovat ehkäpä ne suurimmat hyödyt. Siellä missä on urheilua on myös yleensä vedonlyöntiä, ja me onneksi kansakuntana osaamme ne molemmat melko hyvin!

Osaamisestamme kertoo jo jotakin se, että esimerkiksi Euroopassa kasinomarkkinat ovat entistä enemmän kallistuneet suomalaisten suuntaan, kun haetaan todellisia osaajia kyseiselle alalle. Vaikka pelialan “hub” onkin kaukana kotoa (Malta), on meitä suomalaisia siellä työskentelemässä useita satoja per vuosi. Mikäli haluat tutkia lähemmin näitä Maltalta käsin toimivia peliyhtiöitä sekä ottaa esimerkiksi selvää siitä, mitä vedonlyönti on suomalaisen jääkiekon kannalta, kannattaa linkki avata! 

Onnea matkaan!