Ulkomaiset turistit ja matkailijamäärät Suomessa

Suomeen matkustavien määrä on kasvanut tasaiseen tahtiin vuosi vuodelta. Esimerkiksi vuonna 2018 Suomessa rekisteröitiin melkein seitsemän miljoonaa ulkomaista yöpymistä, mikä on satojen tuhansien parannus muutamaan edelliseen vuoteen verrattuna. Ulkomaiset matkailijat kuluttavat mukavia summia vierailuidensa aikana, ja vuodessa summa on ollut noin 15 miljardia euroa.

Ketkä matkustavat Suomeen?

Aikaisemmin on mielletty, että Suomeen tulevista turisteista suurin osa olisi venäläisiä. Näin onkin ollut vielä joitakin vuosia sitten, ja toki edelleen venäläiset turistit ovat suuressa osassa kun katsotaan Suomen matkailijatilastoja. Venäjän lisäksi Suomeen matkustaa paljon turisteja Saksasta ja Isosta-Britanniasta, kuten muualtakin Euroopasta.

Aikaisempina vuosina Ruotsista tullee matkailijat ovat olleet huomattavasti brittiläisiä turisteja edellä, mutta vuosi 2018 muutti kaiken. Eniten kasvua on ollut kiinalaisten matkustajien keskuudessa. Kiinalaisten määrä on nimittäin melkein kolminkertaistunut muutamaan viime vuoteen verrattuna. Se onkin varsin hurja kasvu, jolle ei näy loppua.

Minne ulkomaalaiset matkustavat?

Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, että suuri osa ulkomaalaisten turistien matkoista suuntautuu Lappiin. Lappi koetaan eksoottisena kohteena, josta löytyy niin lunta, talviaktiviteetteja kuin joulupukkikin. Vaikka Lappiin toki tehdään matkoja myös kesäisin, on talvi silti kaikista suosituinta aikaa. Silloin Lapin lomat ovat usein loppuunmyytyjä.

Toinen suosittu kohde Suomessa on tietenkin Helsinki. Suomen pääkaupunki kiinnostaa niin Euroopasta kuin muualtakin maailmasta saapuvia matkustajia. Helsingissä viivytään useimmiten muutaman päivän verran, mutta toki esimerkiksi viikon verran viipyvät turistit ovat myös tavallinen näky. Kesä on parasta aikaa matkustaa Helsinkiin ja vierailla esimerkiksi Suomenlinnassa.

Parhaimmat nähtävyydet

Suomessa on monia ulkomaalaisia turisteja kiinnostavia nähtävyyksiä. Yleensä ne jaetaan talvikohteisiin ja kesäkohteisiin. Kesäkohteisiin kuuluvat tietenkin Helsingistä löytyvät Linnanmäki, Suomenlinna ja Korkeasaaren eläintarha. Sen lisäksi erilaiset kansallispuistot, kuten vaikkapa Urho Kekkosen kansallispuisto Saariselällä, innostavat turisteja liikunnan ääreen patikoimaan Suomen kauniiseen luontoon.

Lapin yksi suosituimmista nähtävyyksistä on tietenkin Joulupukin pajakylä, joka löytyy Rovaniemeltä. Parasta Joulupukin pajakylässä on, että se on auki ympäri vuoden. Vaikka Rovaniemen matkailuhuippu sijoittuukin talveen ja erityisesti joulun ajalle, tuo Joulupukin pajakylä kaupunkiin matkailijoita ulkomailta myös talvisesongin ulkopuolisina aikoina.

Tällaiset erikoiset nähtävyydet ovatkin onnistuneet houkuttelemaan turisteja ympäri maailman. Suomi on saanut hiljalleen mainetta hyvänä matkailumaana. Monet julkkikset matkustavat Suomeen sen takia, että he pääsevät kokemaan sellaisia elämyksiä, joita ei ole muualla tarjolla. Viime vuosien kuuluisimpia vierailijoita ovat jalkapalloilija Lionel Messi ja laulaja Shakira.

Suomen museot

Suomella on pitkä ja värikäs historia – onhan Suomi kuulunut niin Ruotsin kuin Venäjänkin vallan alaisuuteen. Tämä pitkä historia näkyy myös Suomen lukuisissa museoissa. Monet museot käsittelevätkin juuri Suomen historian kulkua aina aikaisista ajoista sisällissotaan, talvisotaan, jatkosotaan ja Lapin sotaan asti.

Suomesta löytyy myös monia erikoismuseoita. Kotkasta löytyvä Merikeskus Vellamo on yksi näistä erikoismuseoista. Vellamon museo kertoo tarinoita merestä ja meren läheisyydessä elämisestä. Meri ja sieltä tulevat elinkeinot ovatkin olleet tärkeä osa suomalaista kulttuuria jo pitkään. Yhdellä lipulla pääsee kokemaan kaikki Vellamon näyttelyt.

Designin perässä Suomeen

Varsinkin aasialaiset tunnetaan kiinnostuksestaan designiin, ja monet heistä haluavat päästä ostamaan Marimekkoa ja Muumi-tuotteita Suomen vierailun aikana. Ei siis liene mikään yllätys, että esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalta löytyy yksinomaan Muumi-tuotteita myyvä Muumi-kauppa. Muumit ja Marimekko ovat Suomen tunnetuimpia brändejä, mutta maastamme löytyy muitakin menestystarinoita.

Suomalainen muotoilu on tunnettua ulkomaita myöten. Erityisen tunnettuja muotoilijoita ovat Kaj Franck, Timo Sarpaneva, Tapio Wirkkala ja Alvar Aalto. Muotoilijoihin ja heidän elämäänsä voi tutustua monessa museossa, jotka raottavat suomalaisen muotoilun historiaa. Muotoilijoiden työt, kuten lasiesineet, ovat myös suosittuja tuliaisia.

Miten Suomeen pääsee?

Suomeen on helppo matkustaa joka puolelta maailmaa. Kaikista kätevimpiä ovat tietenkin suorat niin sanotut charter-lennot. Näitä järjestetään erityisesti sellaisista maista, joista tulee runsaasti turisteja Suomeen. Erikoisimpia ovat monista Aasian maista lähtevät suorat lennot, joiden määränpää on esimerkiksi pohjoinen Ivalon lentoasema.

Suomeen pääsee tietysti myös tavallisilla reittilennoilla. Suurin osa niistä lentää Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Sieltä voi sitten jatkaa matkaa joko jatkolennolla, junalla, bussilla tai vaikka vuokra-autolla muihin kaupunkeihin. Suomeen pääsee lentokoneen lisäksi helposti myös bussilla, junalla, laivalla tai omalla autolla naapurimaittemme kautta.

Turistien mielipiteitä Suomesta

Ulkomaalaiset turistit pitävät Suomesta. Kaikkien kyselyiden mukaan suurin osa turisteista ovat tyytyväisiä Suomeen suuntautuviin matkoihin. Suomesta ajatellaan löytyvän runsaasti erilaisia aktiviteetteja, joista ollaan valmiita maksamaan. Tällaisia ovat esimerkiksi Lapissa toteutettavat retket, kuten koirasafarit, moottorikelkkasafarit, revontuliretket ja kaikki muut Lapin kulttuuriin olennaisesti liittyvät elämykset.

Suomalainen ruoka jakaa mielipiteitä. Monet odottavat esimerkiksi poronlihan maistamista yhtä paljon kuin karjalanpiirakoitakin. Joillekin turisteille suomalainen ruoka on kuitenkin turhan erikoista. Toiset turistit taas nauttivat puhtaista raaka-aineista tehdystä ruokalajeista. Puhtaat raaka-aineet tarkoittavat siis esimerkiksi marjoja ja Suomesta kalastettua lohta, eli täydellistä lähiruokaa.

Onko Suomi kallis matkailumaa?

Suomi mielletään yleisesti ottaen kalliiksi matkailumaaksi; se kuuluukin Euroopan kalleimpiin maihin ja Helsinki maailman kalleimpien kaupunkien joukkoon. Tämä ei kuitenkaan hidasta turistien saapumista Suomeen, sillä he tietävät saavansa hyvää palvelua ja elämyksiä, joita on vaikeaa löytää muualta. Suomeen suuntautuvan matkailun odotetaan vain kasvavan tulevaisuudessa.