Suomen valtit maailmalla tulevaisuudessa

Vuosikausia suomalaiset ovat kokeneet alemmuudentunnetta ruotsalaisen euroviisumenestyksen ja norjalaisten taloudellisen menestyksen rinnalla. Islantiin lentää turisteja enemmän kuin maa pystyy ottamaan vastaan, mutta mikseivät he saavu Suomeen? Suomi on loistanut viime vuosina lähes kaikkien positiivisten mittausten kärjessä; maamme on listattu maailman turvallisimpien, onnellisimpien ja koulutustasoltaan parhaimpien joukkoon. Tätä hiljaista, mutta menestynyttä kansaa ja sen rikkomatonta luontoa tullaan nyt ihmettelemään eri puolilta maailmaa.

Mistä Suomi tunnetaan maailmalla?

Suomalaiset itse saattavat kokea maamme olevan tunnettu maailmalla koulutuksesta ja urheilutähdistämme, mutta siinä ei ole kaikki. Suomen koulutus on tuottanut korkeatasoista osaamista, mikä näkyy tieto-taitona rajojemme ulkopuolellakin. Uutena nousevana osaamisalanamme on kyberturvallisuus, jossa suomalaisilla uskotaan olevan paljon annettavaa myös kansainvälisellä tasolla. Suomen tunnettavuus voidaan jakaa kahteen osaan; tuotteisiin, joita kaupataan kansainvälisillä markkinoilla, ja elämyksiin, joita matkailijat saapuvat kokemaan Suomeen. Niiden avulla rakentuu imago nimeltään Suomi.

Suomalaisuuteen liittyy käsite “korkea laatu”. Suomalainen design, tekstiiliteollisuus, telakkateollisuus tai peliala mielletään korkealla ammattitaidolla tehdyksi. Suomen maine toimivana ja turvallisena maana vetää puoleensa matkailijoita ja kuluttajia aikakautena, jolloin erilaiset uhkakuvat häilyvät monien mielessä. Suomen kärkipaikat erilaisissa mittauksissa ovat kullanarvoista mainontaa maan imagoa ja vientiteollisuutta ajatellen. Talouden muutokset maailmalla ja ilmastonmuutos luovat matkailulle ja kansainvälisille kaupalle uudenlaisia haasteita. Maailmalla Suomi tunnetaan ainakin seuraavista asioista:

 • Muumit
 • Sauna
 • Nokia
 • Sisu
 • Sykemittarit
 • Angry Birds
 • Kuplatuoli
 • Joulupukki
 • Finlandia-hymni

Suomen tunnettavuus tulevaisuudessa

Ulkosuomalaiset ovat kantaneet laukuissaan vuosikymmeniä ruisleipää, Marimekon tyynyliinoja ja Aarikan koruja. Pieniä paloja suomalaisuutta on viety piristykseksi omiin koteihin ja lahjaksi tuttaville. Nykyisin Suomi ja sen osaaminen on kuitenkin jo paljon muutakin, joista se voi olla tunnettu tulevaisuudessa. Suomalainen koulutus ja osaaminen on myyntituote, jonka avulla on suomalaista opetussuunnitelmaa kokeillaan esimerkiksi Kiinassa ja Saudi-Arabiassa. Pelialalla suomalaiset kuuluvat kärkijoukkoon, sillä itseoppineiden lisäksi Suomessa pelialan koulutusta on opiskeltu jo pitkään.

Turvallisuus kokonaisuutena on yksi suurimpia vientivalttejamme tulevaisuudessa. Suomeen avattu kyberturvallisuuden tutkimuskeskus on kiinnostanut maailmanlaajuisesti, ja Suomella on hyvät edellytykset olla alalla keskeinen toimija. Alan piiriin kuuluu varautuminen tietomurtoihin ja -vuotoihin, sosiaalinen vaikuttaminen median kautta ja psykologinen vaikuttaminen. Kyberturvallisuuteen liittyvät kansalaistaidot, yksityisten ihmisten käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa sekä arvot, joita Suomi haluaa edistää. Tavoitteena on luoda koordinoitua yhteistyötä esimerkiksi viranomaisten ja yliopistojen välillä.

Suomen vientituotteet

Suomesta mieleen tulevat ehkä ensin Aalto-maljakot, Artek ja sisustus, Minna Parikan pupukengät, Kimi Räikkönen ja Angry Birds, mutta vientialalla jylläävät monet muut asiat, jotka eivät tuotteina ole yhtä mediaseksikkäitä. Maamme tärkeimpiä vientituotteita ovat kemianalan ja metsäteollisuuden tuotteet sekä metallit ja muut metallituotteet. Suomesta viedään eniten Saksaan, Ruotsiin ja Venäjälle ja jonkun verran Alankomaihin, Kiinaan, Yhdysvaltoihin ja Ranskaan. Perinteisten vientiartikkelien lisäksi palveluiden vienti on jatkuvassa kasvussa.

Tulevaisuudessa Suomella on hyvät mahdollisuudet panostaa yhä enemmän aineettomaan vientiin, eli osaamisen ja koulutuksen tuottamiseen toimivaksi kokonaisuudeksi muilla markkina-alueilla. Palveluiden viennin osuus on nykyisin noin kolmannes koko viennistä, ja sen uskotaan kasvavan tulevaisuudessa. Se sisältää esimerkiksi tietotekniikkaosaamista, koulutusosaamista ja insinööriosaamista. Osa palveluista jää edelleen tilastoimatta, varsinkin jos ne liittyvät vientituotteen kehittelyyn, markkinointiin ja jatkopalveluihin. Suomen viennin kokonaisarvo on nousussa ja alan tärkeimmät vientituotteet ovat:

 • Dieselpolttoaineet
 • Päällystetty ja päällystämätön paperi
 • Autot
 • Teräslevyt
 • Sahatavara ja sellu
 • Lääketieteen alan koneet

Mustikkajauhetta ja vastatuulta

Suomalaisia tuotteita on mahdollista ostaa eri puolilta maailmaa. Marimekon tekstiilit ovat nousseet suosioon esimerkiksi Yhdysvalloissa ja muumit ovat tunnettuja Japanissa. Suomalaisia saunoja voi tulla vastaan mitä ihmeellisimmissä paikoissa, ja useat suomalaiset design-tuotteet ovat nousseet ajattomiksi suosikeiksi. Uusina tulijoina voidaan ajatella erilaisia superfood-tuotteita, kuten mustikkajauhetta ja sienijauhetta. Suomalaisesta musiikista rankempi heavy on lyönyt itsensä läpi maailmalla yhdistämällä rankkoihin soundeihin suomalaisille tutun melankolisen poljennan.

Suomessa on lukuisia hyviä ja laadukkaita tuotteita, joista olisi mahdollista saada toimivia vientiartikkeleita. Pienellä maalla on kuitenkin rajalliset potentiaalit käynnistää vienti yhden menestystuotteen avulla, joten siihen tarvitaan suunnittelua, päättäväisyyttä ja pääomaa. Suomi voi paukutella nyt henkseleitään olemalla maailman turvallisin, koulutetuin ja luonnoltaan puhtaimpiin lukeutuva maa, mutta kuinka siitä rakennetaan toimiva vientituote? Miten myydään elämyksiä, osaamista ja taitoa? Tulevaisuuden tuotteita, joissa Suomi voi menestyä:

 • Superfood-tuotteet, kuten rukii
 • Koulutus
 • Kyberturvallisuus
 • Pelialan osaaminen

Suomi maailmalle

Tulevaisuuden yllä leijuu uhkakuvia, joihin Suomen on varauduttava. Talouden kasvun hidastuminen on jo nähtävissä Euroopassa ja talouden mahtimaiden välinen taistelu voi johtaa kauppasotaan, joka vaikuttaa myös Suomeen. Ilmastonmuutoksen myötä yksityinen kulutus vähenee ja uudenlaiset arvot ottavat tilaa vanhoilta. Uhkakuvien toteutumista vastaan alkanut kamppailu tarjoaa Suomelle mahdollisuuksia. Uudenlaiset alat, kuten turvallisuus, tutkimus ja energiaystävälliset laitteet, ovat kysyttyjä minimalismin ja luonnonsuojelun aikakaudella. Suomi voi olla tiennäyttäjä monella alalla.

Suomalaista luovaa hulluutta ei kannata myöskään unohtaa. Kaurismäkimäiset hylätyt huoltoasemat, kesäiset kylänraitit ja jurotus voivat olla myyntivaltteja, vaikka olemme niitä häpeilleet jo vuosikymmeniä. Suomalainen omituisuus nousee erilaisuutensa vuoksi mielenkiintoiseksi. Suomessa kilpaillaan ilmakitaran soitossa, eukonkannossa, suojalkapallossa, kännykänheitossa ja saappaanheitossa; erikoisissa lajeissa, joista on mahdollisuus rakentaa taas uudenlaista Suomi-kuvaa. Tunnettavuudessaan Suomi on astunut alueelle, jossa sen ei tarvitse enää nolostella outouttaan, vaan siitä voidaan rakentaa vienninarvoinen tuote.