Suomen parhaat design-alueet

Suomi on yksi designmaailman johtavista maista. Suomalaisten rakkaus muotoiluun ja taiteeseen ilmenee myös muilla tavoin: esimerkiksi Suomessa toimii jopa 2 500 taideyhdistystä. Suomalaisen muotoilun historian alku on paikannettu vuoteen 1875, jolloin perustettiin Suomen Taideteollisuusyhdistys. Yksi sen tärkeimmistä tehtävistä oli ylläpitää veistoskoulua, josta muodostui Taideteollinen korkeakoulu (nykyinen Aalto-yliopisto). Vuosien saatossa myös Alvar Aalto, Marimekko ja Artek ovat jättäneet merkittävän jälkensä Suomen designkulttuuriin.

Innostus muotoilua kohtaan alkoi Ateneumista

Yhdistyksen perustajajäsen Carl Gustaf Estlander aloitti yhdessä Suomen Taideyhdistyksen kanssa hankkeen, jonka lopputuloksena Suomeen rakennettiin nykyinen Ateneum. Se valmistui vuonna 1887 ja piti alun perin sisällään molempien niin Suomen Taideteollisuusyhdistyksen sekä Suomen Taideyhdistyksen erilliset museokokoelmat. Nykyisin Ateneumissa järjestetään maamme laajimmat taidekokoelmat, ja se on yksi valtion kolmesta taidemuseosta. Tutustu Ateneumiin ja muihin merkittäviin design-alueisiin Suomessa artikkelissamme.

Ateneum – Helsinki

Ateneum-rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Theodor Höijer, jonka suunnittelun jälki näkyy laajalti Helsingin keskustassa. Höijer puolestaan antoi rakennuksen julkisivun veistoskoristelun suomalaisen kuvanveiston isäksi kutsutulle kuvanveistäjä Carl Eneas Sjöstrandille. Hän suunnitteli rakennuksen päätykolmion sekä pääportaikon. Rakennuksen muusta koristelusta, ikkunarivistöjen väliin sijoitetuista taidemaailman kuuluisuuksien medaljonkikuvista vastasi puolestaan senaikainen suomalaisen kuvanveiston mestari Ville Vallgren, joka oli hakenut oppeja myös Pariisista. Muut koristeveistokset valmisti koristeveistäjä Magnus von Wright.

Ateneum oli yli sata vuotta sitten merkittävä saavutus Suomelle. Taiteille oltiin valmiita panostamaan suuria summia, jonka johdosta rakennus sai myös lisänimekseen miljoonapalatsi. Nykyään se on edelleenkin yksi Suomen tunnetuimmista taidemuseoista sekä rakennuksista, jota tullaan ihastelemaan ympäri Suomea ja ulkomailta asti. Vuosien saatossa Ateneumissa ollaan nähty useita merkittäviä taidenäyttelyitä ja esitelty esimerkiksi Alvar Aallon tuotantoa. Tänä vuonna taidemuseo on keskittynyt Suomen taiteeseen.

Kiasma – Nykytaiteen museo

Kiasma kuuluu osaksi Kansallisgalleriaa Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseon kanssa. Kiasmaksi kutsutaan keskellä Helsinkiä sijaitsevaa nykytaiteen museota, jossa näyttelyiden lisäksi järjestetään monipuolisia esityksiä ja tapahtumia. Kiasma on sitoutunut käymään jatkuvaa vuoropuhelua ympäröivän yhteiskunnan, yleisön ja taidemaailman kanssa. Museo tarjoaa taide-elämyksiä ja uusia näkökulmia elämään. Kiasman kulmilla sijaitsevat Eduskuntatalo, Lasipalatsi ja Postitalo kohosivat seudun maamerkeiksi 1930-luvulla. Vuonna 1960 tuhannet seurasivat marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsaan julkistamista.

Kiasma taas on yksi merkittävimmistä arkkitehtuurikohteista Helsingissä, niin sisältä kuin ulkoa. Rakennuksen on suunnitellut yhdysvaltalainen Steven Holl, ja se avautui yleisölle vuonna 1998. Kiasman tärkein rakennusmateriaali on Hollia kiehtonut luonnonvalo ja sen vaihtelut eri vuorokauden- ja vuodenaikoina, joihin myös keinovalot on mukautettu. Suunnittelun pääajatuksensa oli lisäksi zenmäinen rauha sekä inhimilliset mittakaavat. Vaihtuvien taidenäyttelyiden lisäksi rakennuksesta löytyy esimerkiksi teatteri, taidepaja ja kauppa.

Finlayson Art Area – Tampere

Tampereella sijaitseva, vanhan Finlaysonin tehtaan alue on tärkeä kaupungin liike-elämän ja taiteen keskus. Finlayson lopetti tehdastoiminnan 1990-luvun alussa, jonka jälkeen alueesta tehtiin uusi asemakaava. Monet vanhoista rakennuksista ovat edelleen pystyssä, mutta niitä ei käytetä enää teollisuustoimintaan. Vuodesta 2015 lähtien alueen taidepotentiaalia parannettiin aloittamalla Finlayson Art Area -projekti. Sen tarkoitus on yhdistää alueen toimijoita ja parantaa korttelihenkeä erilaisilla tempauksilla.

Samalla erilaisten taideprojektien vierellä projektin on tarkoitus yhdistää alueen rikas historia sekä nykyaika. Näyttelyiden rinnalla Finlaysonin tehdasaluetta on elävöitetty design-katumaalauksilla ja taidegrafiikalla. Näyttelyissä taas esitellään maalauksia, veistoksia, valokuvia ja installaatioita. Toinen mielenkiintoinen taide-elämys on Sananlankoja-kirjallisuuspolku, joka rakentuu paikallisten kirjailijoiden teksteistä, jotka ovat varta vasten tehty Finlayson Art Areaa varten. Finlaysonin tehdasalueen taideprojekti on otettu vastaan suurella innostuksella etenkin tamperelaisten keskuudessa.

Taidekeskus Salmela – Mäntyharju

Taidekeskus Salmelan jokakesäisiä avajaisia pidetään Suomen kesäajan taideavajaisina. Mäntyharjun keskustan läheisyydessä sijaitseva taidekeskus Salmela on perustettu vuonna 1990. Sen miljöönä toimii 1850-luvulla rakennettu kirvesmiesempiretyylinen puurakennus Salmela, joka oli aikoinaan tärkein ja suurin kirkkokansan kokoontumispaikka – sen vastapäätä sijaitseekin Mäntyharjun kaunis kirkko. Vuonna 2005 näyttelytilat levisivät merkittävälle Domanderin alueelle, kun Mäntyharjun vanha postitalo ja apteekki kunnostettiin. Piha-alueella sijaitseva Maisemapuisto avattiin vuonna 2002.

Tänä päivänä entisen Domanderin alueen ja Maisemapuiston vierellä taidekeskus Salmelan näyttelyalueet koostuvat myös vanhasta palvelijan asunnosta, piha-aitoista sekä navetasta. Niin ikään Maisemapuistoon on lisätty C.L Engelin ja Aino Marsion suunnittelemat huvimajat, Wivi Lönnin suunnittelema huvimaja sekä huvimajakilpailun voittaja huvimaja Huviksesi. Lisäksi alueen veistospuisto valmistui vuonna 2008. Näyttelyn jälkeen voidaan nauttia lounas kulttuuriravintola Kesäheinässä, joka toimii myös kuvataiteen näyttelytilana.

Arkkitehtuuri- ja designmuseo Helsinkiin

Helsingissä ollaan keskusteltu vuoden 2019 alkupuolella uuden maailmanluokan arkkitehtuuri- ja designmuseon rakentamisesta. Se tultaisiin sijoittamaan keskelle Eteläsatamaa, joka on lähellä historiallisesti ja arkkitehdillisesti merkittävää ydinkeskustaa, missä sijaitsee esimerkiksi Senaatintori, Helsingin tuomiokirkko ja Helsingin yliopiston päärakennus sekä kauniit vanhan Helsingin korttelit. Kaavailtu tontti on sama kuin aikoinaan Guggenheimille suunniteltu paikka, mutta tällä kertaa museo toimisi aivan erilaisella konseptilla.

Uuden museon keskuksessa olisi arkkitehtuuria ja designia yhdistävä ydinnäyttely, joka olisi samalla myös interaktiivinen. Museon tavoite olisi näyttää kokoelmillaan ja tarinoillaan, miten suunnittelijat ja muotoilijat ovat muokanneet maailmaa tätä ennen. Tavoitteena olisi herättää keskustelua suunnittelusta, sen menneisyydestä ja tulevaisuudesta. Sen tarkoitus olisi myös parantaa Helsingin vetovoimaisuutta ulkomaalaisten turistien silmissä ja samalla maailman toimivampana kaupunkina. Valmisteluiden ja suunnittelutöiden odotetaan jatkuvan koko vuoden 2019 ajan.