Suomalaiset urheilijat maailman huipulla

Huippu-urheilu on yksi väylä, jolla valtiot voivat tehdä itseään tunnetuksi maailmanlaajuisesti. Tästä syystä huippu-urheilijat ovat joskus jopa tahtomattaan maidensa lähettiläitä urheilukentillä. Vaikka Suomen väkiluku on suhteellisen pieni globaalissa mittakaavassa, on maastamme silti noussut huippu-urheilijoita eri lajien huipuille. Tässä artikkelissa tullaan käsittelemään muutamia suomalaisia huippu-urheilijoita, jotka ovat saavuttaneet mainetta maailmalla. Tarkoituksena ei ole esittää heistä kattavaa elämäkertaa, vaan kertoa heidän uriensa tärkeimmät vaiheet.

On selvää, että suurimman maineen omaavat ne suomalaiset, jotka ovat tehneet urheilulliset urotekonsa kansainvälisesti erittäin seuratuissa lajeissa. Mitä suurempi menestys, sitä paremmin urheilija on todennäköisesti ollut tunnettu omassa lajissaan. Jotkut urheilijat säilyttävät statuksensa vielä pitkään uran jälkeenkin, sillä fanit muistavat sankariensa tarjoamat elämykset. Tässä tekstissä esitellään suomalaisurheilijoita, jotka ovat saavuttaneet kansainvälistä menestystä suurta mediahuomiota ja isoja katsojalukuja saavissa lajeissa.

Mika Häkkinen

Martinlaakson suurena miehenä tunnettu Mika Häkkinen ei ollut ensimmäinen suomalainen F1-maailmanmestari, mutta hän on kuninkuusluokan menestynein suomalaiskuski mestaruuksien määrällä mitattuna. Mikan ura alkoi kartingin parissa, josta hän eteni F3-luokkaan. Kyseisessä luokassa hän hallitsi Mika Salon kanssa Englannin sarjaa, ja voitti mestaruuden niukasti ennen kaimaansa. F3-sarjasta Häkkisen tie vei autourheilun kuninkuusluokkaan, eli Formula ykkösiin, Lotus-tallin palkattua hänet kaudeksi 1991.

Ajettuaan Lotuksella kaudet 1991–1992 Häkkinen siirtyi McLarenille. Hän toimi kaudella 1993 testikuljettajana, mutta nousi kisakuljettajaksi kauden kolmeen viimeiseen kisaan. Häkkinen ajoi McLarenilla vuonna 1994 sarjan neljänneksi, mutta joutui seuraavan kauden viimeisen kisaviikonlopun aikana vakavaan onnettomuuteen. Häkkinen palasi radoille seuraavana vuonna ja saavutti kauan odotetun avausvoittonsa 1997. Seuraavalla kaudella Häkkinen voitti maailmanmestaruuden ja heti perään toisen tittelin myös vuonna 1999. F1-uransa hän päätti 2001.

Kimi Räikkönen

F1-maailman “jäämiehenä” tunnettu Kimi Räikkönen on tehnyt pitkän uran kuninkuusluokassa ja saanut samalla laajan fanikunnan, myös Suomen rajojen ulkopuolellakin. Räikkönen on usein sijoittunut kärkijoukkoon suosituimpien F1-kuskien äänestyksessä. Räikkönen aloitti F1-uransa Sauberilla vuonna 2001. Hän oli vakuuttanut tallipomot aiempana vuonna järjestetyissä testeissä ja Kimi hiljensi loputkin epäilijät viimeistään avauskisassaan ajamalla pisteille. Kaudeksi 2002 hän siirtyi McLarenille Häkkisen korvaajaksi.

Räikkönen taisteli vuonna 2003 maailmanmestaruudesta Michael Schumacherin ja Juan Pablo Montoyan kanssa, mutta taipui Schumacherille kahden pisteen verran. Ura jatkui McLarenilla aina vuoteen 2006, mutta kaudeksi 2007 Räikkönen suuntasi Ferrarille Felipe Massan tallikaveriksi. Kaudesta 2007 tuli ikimuistoinen, kun Räikkönen nousi viimeisessä kisassa maailmanmestariksi. Räikkösen ura F1:ssä näytti päättyvän kauteen 2009, mutta hän palasi vuonna 2012 F1-sarjaan. Suositun suomalaisen ura jatkuu edelleen.

Teemu Selänne

Teemu Selänne lienee maailmalla yksi tunnetuimmista suomalaisista urheilijoista. Mittavan uransa aikana Selänne saavutti Stanley Cup -voiton sekä MM- ja olympiamitaleita. Häntä pidetäänkin yhtenä kaikkien aikojen parhaista jääkiekkoilijoista. Selänteen ura alkoi Espoon seudulla, missä hän pelasi EPS:ssä ja EJK:ssa. Tämän jälkeen Selänne liittyi Helsingin Jokereiden junioriorganisaatioon. SM-liigassa Selänne edusti Jokereita neljän kauden verran, minkä jälkeen hän suuntasi Winnipeg Jetsiin NHL:ään.

Selänne pelasi NHL:ssä Winnipegin lisäksi Anaheim Ducksin, San Jose Sharksin ja Colorado Avalanchen joukkueissa, voittaen tänä aikana Stanley Cupin yhden kerran. Tämä tapahtui vuonna 2007, kun Anaheim Ducks löi kesäkuussa Ottawa Senatorsin otteluvoitoin 4–1. Selänne edusti Suomea jääkiekon arvokisoissa ja saavutti Suomen paidassa MM-hopeaa vuonna 1999 ja pronssia vuonna 2008. Olympialaisissa Selänne saavutti Suomen paidassa yhden hopean (2006 Torinossa) ja kolme pronssia.

Jari Litmanen

Jari Litmasta pidetään Suomen kaikkien aikojen parhaana jalkapalloilijana. Litmanen saavutti kansainvälisen tähden aseman 1990-luvulla, jolloin hän siirtyi pelaamaan Hollantiin. Litmasen ura alkoi Lahden Reippaassa ja kotimaassa hän edusti myös Helsingin Jalkapalloklubia ja Myllykosken palloa. Hollantilainen Ajax palkkasi Litmasen 1992, josta alkoi miehen uran nousukiito. Kansainväliseksi tähdeksi Litmanen nousi lopullisesti kaudella 1994–1995, jolloin hän oli ratkaisevassa roolissa, kun Ajax voitti Mestarien liigan.

Janne Ahonen

Janne Ahonen on varmasti tuttu kaikille mäkihyppyä seuraaville. Ennen läpimurtoaan ison yleisön tietoisuuteen Ahonen saavutti nuorten maailmanmestaruuden vuonna 1993. Ahonen voitti myös kaudella 1994–1995 Garmisch-Partenkirchenin uudenvuodenpäivänkilpailun. Vuonna 1997 Ahonen voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa normaalimäessä Trondheimissa. Kyseessä oli yllätysvoitto, sillä Ahonen nousi mestariksi ensimmäisen kierroksen kahdeksannelta sijalta. Toisen maailmanmestaruutensa Ahonen saavutti Oberstdorfissa vuonna 2005. Lisäksi Ahonen voitti Keski-Euroopan mäkiviikon viidesti ja saavutti mitaleita joukkuemäessä.

Sami Hyypiä

Sami Hyypiä on Litmasen ohella toinen tunnettu suomalainen jalkapalloilija. Pääsarjauransa aikana (1992–2011) hän ehti pelata Suomessa, Hollannissa, Englannissa sekä Saksassa. Ansioluettelosta löytyy esimerkiksi Mestareiden liigan voitto vuodelta 2005, jolloin Hyypiä pelasi englantilaisen Liverpoolin paidassa. Tämä tekee hänestä Litmasen ohella ainoan suomalaisen, joka on voittanut Mestareiden liigan. Hyypiän uraan mahtui myös yli sata ottelua Suomen maajoukkueessa. Pelaajauransa jälkeen Hyypiä toimi myös valmentajana.

Eva Wahlström

Eva Wahlström on Suomen menestynein naisnyrkkeilijä. Hän saavutti vuosina 2004 ja 2005 hienosti amatöörien EM-hopeaa. Vuonna 2012 Wahlström otteli ammattilaisena voittoisasti Euroopan mestaruudesta ja hänestä tuli ensimmäinen suomalaisnainen, joka on voittanut kyseisen tittelin. Vuonna 2015 Wahlströmistä tuli ensimmäinen ammattilaisnyrkkeilyn maailmanmestaruuden saavuttanut suomalaisnyrkkeilijä. 15-vuotiaasta asti nyrkkeilyä harrastaneen Wahlströmin seura on Loviisan Riento ja naisen valmentajana toimi vuoteen 2018 asti Risto Meronen.