Suomalainen muotoilu ihastuttaa kansainvälisissä elokuvissa ja TV-sarjoissa

Suomalaisella muotoilulla on maailmalla tunnistettava tyyli: pelkistetty, ajaton ja selkeälinjainen design on paitsi himoittu tyylisuunta sisustuksessa myös monen TV- ja elokuvaohjaajan mieleen. Ei siis ihme, että lukuisia kansainvälisiä palkintoja voittanut suomalainen design näkyy toistuvasti monissa TV-ohjelmissa ja elokuvissa. Huonekalujen ja esineiden lisäksi suomalaisesta muotoilusta puhuttaessa ei voida unohtaa vaatesuunnittelijoita – viime vuosina suomalaiset muotisuunnittelijat ovat saaneet harvinaisen paljon huomiota maailman muotipääkaupungeissa.

Suomalaisen designin juuret sijoittuvat toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan, kun uutta yhteiskuntaa alettiin rakentamaan ja arjesta haluttiin tehdä kauniimpaa. Ihmiset kaipasivat irrottautumista kaikesta vanhasta ja tunkkaisesta. Viimeistään 1950-luku oli suomalaisen muotoilun kulta-aikaa; Milanon Triennalessa palkittiin toistuvasti lukuisia suomalaisia muotoilijoita kultamitalein ja Grand Prixein. Muotoilijoista ja arkkitehdeista tuli aikansa juhlittuja tähtiä ja pian kansainvälinen elokuvateollisuuskin kiinnostui suomalaisesta designista.

Suomalaisia design säväyttää scifi-sarjoissa

Alvar Aallon Paimio-tuoli, Harri Koskisen K-tuoli ja Eero Aarnion Pallotuoli ovat esimerkkejä klassikon asemaan nousseista design-huonekaluista. Suomalaisten suunnittelijoiden ajoittain hyvin futuristinen tyyli on löytänyt tiensä moniin scifi-elokuviin ja -sarjoihin. Tiesitkö, että alkuperäisessä Star Trek -sarjassa nähdyt pöydät ja tuolit ovat variaatioita Aarnion Tulppaanituolista? Star Trek Enterprise -sarjassa esiintyy myös useita suomalaisia astioita, kuten Iittalan Tapio ja Stella -sarjan laseja.

Maailmankuulu ohjaaja Stanley Kubrick tunnettiin tinkimättömästä ja äärimmäisen perfektionistisesta ohjaustyylistään. Hänen elokuvissaan jokainen yksityiskohta toteutettiin pakkomielteenomaisella tarkkuudella. Kubrick käytti kuukausia, jopa vuosia perehtyessään elokuvansa jokaiseen asusteeseen, esineeseen, miljööseen ja musiikkivalintaan. Esimerkiksi 2001: Avaruusseikkailussa kuvattu maailma suunniteltiin viimeiseen haarukkaan ja veitseen saakka. Elokuvassa nähtiin suomalaissyntyisen Eero Saarisen Knoll-kahvipöytä, joka oli Kubrickin mieleen. Selkeälinjainen ja visuaalisesti vangitseva pöytä pääsi osaksi avaruusaseman sisustusta.

Iittalan esineet dominoivat TV-sarjoja ja elokuvia

Huonekalujen lisäksi suomalaisten suunnittelemat lasiesineet ovat keränneet mainetta maailmalla. Lasimuotoilun mestarit Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Kaj Franck, Oiva Toikka, Alvar Aalto ja Helena Tynell olivat luomassa suomalaiselle lasitaiteelle sen kansainvälistä mainetta. Moni legendaarinen muotoilija työskenteli jossain vaiheessa uraansa Iittalalle. Vuonna 1881 perustettu lasitehdas tuli maailmankuuluksi erityisesti Aallon suunnitteleman Aalto-maljakon myötä. Maljakko kiehtoo orgaanisella ja monitulkintaisella muodollaan – käyttötarkoituksia on yhtä monta kuin käyttäjiäkin.

Iittalan esineitä on nähty monissa tämän hetken suosituimmissa TV-sarjoissa ja elokuvissa. Ruotsalais-tanskalaisessa Silta-sarjassa tanskalaispoliisin kotona nähdään Iittalan Kivi-tuikkuja ja Kartio-laseja. Ryan Gosling puolestaan nähtiin juomassa kahvia Iittalan Taika-kahvikupista keväällä 2017 ilmestyneessä Song to Song -elokuvassa. Captain America: Civil War -tieteiselokuvan eräässä kohtauksessa pöydällä nähdään Iittalan Festivo-kynttilänjalkoja. Along Came Polly -elokuvassa taas esiintyy Iittalan Origo-kulho ja Nainen junassa -elokuvassa juodaan Iittalan Sarjaton-mukista.

Ruutu-maljakkoja James Bond -elokuvassa

Iittalan esineet ovat päätyneet myös legendaariseen toimintaelokuvasarjaan. Vuonna 2015 ensi-iltansa saaneessa James Bond 007 Spectre -elokuvassa nähtiin Iittalan Ruutu-maljakkoja. Tuotteita päätyy tv-sarjoihin ja elokuviin useimmiten normaalin PR- ja tiedotustyön kautta. Suomalainen design tuntuu olevan maailmalla kuitenkin jo tunnustettu ja arvostettu ala – jopa siinä määrin, että tuotantoyhtiöistä otetaan yhteyttä ja pyydetään jotakin tiettyä design-esinettä elokuvaan tai TV-sarjaan. Suomalainen design markkinoi näin itse itseään.

Ikonisessa Sinkkuelämää TV-sarjassa sekä siitä myöhemmin tehdyissä elokuvissa on nähty toistuvasti suomalaista designia. Esimerkiksi jaksossa, jossa ystävykset lähtevät Hamptonsiin bilettämään, nähdään Marimekon Unikko-sarjan pöytäliina. Sarjan tähti Sarah Jessica Parker on muutenkin viihtynyt suomalaisen designvaateyrityksen luomuksissa. Parker on kuvattu Noora Niinikosken suunnittelemassa kesämekossa ja muhkeassa Kotilo-syystakissa. Suomalaista huippudesignia nähtiin myös Sinkkuelämää 2 -elokuvassa, jossa Carrie Bradshaw’n kodista löytyi Anne Kyyrö Quinnin suunnittelema Lola-ottomaani.

Suomalainen design on ekologisen ajattelun edelläkävijä

Epäilemättä yksi syy suomalaisen designin voittokulkuun on sen ekologisuus. Esineet on suunniteltu kestämään aikaa ja kovaa kulutusta. Esimerkiksi Alvar Aalto oli ekologisen suunnittelun uranuurtaja jo kauan ennen kuin termistä tuli yleisesti tunnettu. Monen suomalaisen muotisuunnittelijan arvoja kuvaa nimenomaan ekologisuus. Vaatteet pyritään tuottamaan lähellä ja materiaalivalinnoilla tuetaan monesti joko paikallisia yrityksiä tai vaikkapa köyhien maiden yrittäjiä. Pohjoismaiseen design-ajatteluun kuuluu myös laatu ennen määrää -periaate.

Uuden polven muotisuunnittelijat

Viime vuosina on kohistu paljon nuoren polven suomalaisista muotisuunnittelijoista. Merkit, kuten AALTO International, Onar, Rolf Ekroth, Samuji ja Terinit, ovat olleet otsikoissa kansainvälisen menestyksen johdosta. Suomalaisia nuoria suunnittelijoita on nähty esimerkiksi arvostetun LVMH-kilpailun ja Hyères-muotifestivaalin finaalissa. Näitä suunnittelijoita yhdistää rohkeus toteuttaa omaa juttuaan ja muuttaa muodin suuntaa. Monet suomalaiset suunnittelijat ovat ilmaisseet halunsa siirtyä nopeasyklisestä tuotannosta hitaampaan ja kestävämpään muotiin.

Suomi kiinnostaa kuvauskohteena

Entä jos sen sijaan, että kansainvälisessä elokuvassa vilahtaisi suomalainen design-esine, koko elokuva oltaisiinkin kuvattu Suomessa? Japanilainen Yuki no hana (Lumikukka) -elokuva kuvattiin viime vuonna Tokiossa, Helsingissä ja Lapissa. Elokuvantekijät kehuivat Helsinkiä turvalliseksi ja kauniiksi kuvauskohteeksi, jossa on helppo liikkua paikasta toiseen. Suomalainen design näkyy luonnollisesti myös elokuvassa, josta on povattu Japanissa valtavaa hittiä. Elokuvan uskotaan houkuttelevan lisää japanilaisturisteja Suomeen.

Vähemmän on enemmän

Ajattomuus, minimalismi, kestävyys. Erityisesti näistä ominaisuuksista tunnistaa kotimaisen designin. Kenties koskaan ei ole ollut tärkeämpää puhua edellä mainituista arvoista – ihmiset ympäri maailman ovat heräämässä ekologisempaan ja kestävämpään kulutustyyliin. Suomalaisen designin ystävä uskoo, että vähemmän on enemmän, ja siksi jokaisen esineen ja vaatteen onkin syytä olla korkein mahdollisin kriteerein valittua. Ei siis ihme, että tänä vastuullisen kuluttamisen aikana suomalainen design on kysytympää kuin koskaan.