Nämä asiat ulkomaalaiset tietävät Suomesta

Suomessa meitä on aina kiinnostanut se, mitä meistä ulkomailla ajatellaan. Globaalissa mittakaavassa pikkuruisen kotimaamme maine on viime vuosina kasvanut kohisten maailmalla. Se mistä asioista Suomi maailmalla tunnetaan, riippuu luonnollisesti siitä, mikä maailmankolkka on kyseessä. Mitä lähempänä Suomea ollaan, sitä enemmän maastamme tiedetään. Puhdas luonto, joulupukki, huipputason koulujärjestelmä, teknologia, arkkitehtuuri, ja pelifirmat ovat muutamia niistä asioista, mitkä ovat nostaneet Suomea entistä enemmän maailmankartalle.

Maailman onnellisin maa

Suomi valittiin vuonna 2019 toistamiseen maailman onnellisimmaksi maaksi. YK:n onnellisuusraportissa saimme eniten pisteitä koko maailmassa, mutta mitkä seikat tekevät suomalaisista niin onnellisia ja mitä ulkomaalaiset maastamme oikeastaan tietävät? Asiaa pohtiessa kärkeen nousevat ainakin huippuluokan koulutus, puhdas luonto, tasa-arvo eikä sovi unohtaa myöskään saunakulttuuriamme. Valinta maailman onnellisimmaksi maaksi on jo itsessään lisännyt Suomen tunnettavuutta maailmalla ja useat mediat ovatkin innostuneet raportoimaan Suomen ainutlaatuisuudesta.

Lapin taika ja joulupukki lumoavat ulkomaalaiset

Suurelle osalle ulkomaalaisia ensimmäisenä Suomesta mieleen tuleva asia on upea, lumoava ja taianomainen Lappi erämaineen, paukkupakkasineen, poroineen sekä husky-koirineen. Revontulien lumo houkuttelee paikalle kymmeniä tuhansia turisteja ympäri maailmaa joka vuosi. Etenkin viime vuosina Lapissa on piipahtanut säännöllisin väliajoin jopa maailmankuuluja supertähtiä. Lapin lomalta on bongattu ainakin maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi valittu Lionel Messi, seurapiirikaunotar Kourtney Kardashian sekä Game of Thrones-tähti Emilia Clarke.

Joulupukkia ei sovi myöskään unohtaa. Suomen oma punanuttuinen suurlähettiläs tuo Lappiin uskomattoman turistivirran joka talvi. Turistimäärät rikkovat ennätyksiä vuosi toisensa perään. Vuonna 2018 rekisteröityjä yöpymisiä Lapissa oli kolme miljoonaa. Yöpymisistä 490 000 tapahtui pelkästään joulukuussa. Eniten vierailijoita kävi Isosta-Britanniasta ja Ranskasta, mutta kiinalaisten kävijöiden määrä on voimakkaassa nousussa. Lappi, joulupukki kärkituotteenaan, kiinnostaa aasialaisia turisteja laajemmaltikin, sillä paljon kävijöitä tulee edelleen myös esimerkiksi Japanista.

Puhdas luonto vetää puoleensa

Suomi on maailmalla tunnettu myös erityisen puhtaasta luonnostaan, tuhansista järvistään, metsistään sekä yöttömästä yöstä. Etenkin aasialaiset arvostavat luonnon rikkumatonta rauhaa ja ihmetystä se herättää myös kaikissa muissa suurkaupungeista tulevissa matkailijoissa. Puhdas ja raikas ilma, huippuluokkainen hanavesi sekä ainutlaatuiset jokamiehenoikeudet eivät nimittäin ole monessakaan maassa yhtä itsestään selviä asioita kuin Suomessa. Suomalaisen luonnon monimuotoisuuden vaaliminen onkin muodostunut tärkeäksi seikaksi maamme markkina-arvon kannalta.

Peräti 72 % Suomen maapinta-alasta on metsän peitossa. Suomessa onkin enemmän metsää maan pinta-alaan nähden kuin missään muualla Euroopassa ja Suomessa metsiä myös hoidetaan erinomaisesti. Kuuset, koivut ja männyt muodostavat merkittävän osan maamme maisemasta ja jopa suurista kaupungeista löytyy runsaasti metsäalueita. Metsistä saa lisäksi ainutlaatuisen jokamiehenoikeuden turvin kerätä marjoja ja sieniä. Kaiken kaikkiaan metsässä samoilemisessa on jotain erittäin taianomaista.

Ei ole saunan voittanutta

Suomen tunnetuksi maailmalla tekevistä asioista tuskin voisi kirjoittaa mainitsematta saunaa. Jo itsessään sana sauna on kenties ainoa suomenkielinen sana, jonka kaikki ulkomaalaisetkin varmuudella ymmärtävät. Suomi on kiistatta saunomisen ykkösmaa maailmalla ja sauna on ollut keskeinen osa suomalaista identiteettiä jo satojen vuosien ajan. Saunoissa on synnytty, peseydytty, rentouduttu, niissä on vaihdettu kuulumiset ja tehty merkittäviä poliittisia päätöksiä ja niin edelleen.

Kukaan ei tarkalleen tiedä kuinka monta saunaa Suomesta löytyy, mutta 5,5 miljoonan asukkaan maassamme on arviolta noin 3 miljoonaa saunaa. Maailmalla matkustettaessakaan ei voi olla törmäämättä suomalaisiin saunoihin, sillä niitä tapaa yhä useammissa paikoissa Lontoosta Tokioon ja New Yorkista Kapkaupunkiin. Suomalaista saunakulttuuria yritetään parhaillaan edistää maailmalla vallitsevan mindfulness-buumin myötä. Tässä voidaan hyvinkin onnistua loistavasti, onhan saunan rauhoittava ja rentouttava vaikutus kiistaton.

Kotimainen koulutus niittää mainetta ympäri maailman

Suomalaisen koulutuksen maine on viime vuosina kasvanut kohisten. Maailman huippua olevat Pisa-tulokset ovat aiheuttaneet ihmetystä, ja kaukaisistakin kolkista tulevat ihmiset tuntuvat kuulleen korkeatasoisesta koulutusjärjestelmästämme. Viimeisimmän 10 vuoden aikana Suomessa on vieraillut delegaatioita ympäri maailman, kaikilla tarkoituksenaan selvittää syyt syrjäisen Suomen huikean hienoon menestykseen kansainvälisissä testeissä. Koulutuksesta on kaavailtu maallemme uutta vientituotetta ja toistaiseksi tämä projekti eteneekin hienosti.

Mikä sitten tekee suomalaisesta koulutuksesta kansainvälisellä mittapuulla niin korkeatasoisen? Syiksi tähän on mainittu muun muassa opettajien korkea koulutus, ilmainen opiskelu aina peruskouluista yliopistoihin, valtakunnallisten kokeiden vähäinen määrä perusopetuksessa, yksityiskoulujen puuttuminen sekä suomalaisten lasten verrattain myöhäinen koulun aloittamisikä. Peruskoulun aloittaminen vasta 7-vuotiaana antaa suomalaislapsille mahdollisuuden kehittää opiskelussa tärkeitä sosiaalisia vuorovaikutustaitoja rauhassa ennen varsinaisen koulupakon alkamista. Korkean koulutustason myötä suomalaisia myös pidetään maailmalla älykkäänä kansana.

Rohkeammalla markkinoinnilla pötkii pitkälle

Suomi on lukuisilla mittapuilla mitattuna maailman kärkimaita. Onnellisuus, turvallisuus, koulutus, sosiaaliturva ja tasa-arvo vain niistä muutamia. Vanha sanonta siitä, että on lottovoitto syntyä Suomeen vaikuttaisi siis pitävän paikkansa. Jostain syystä olemme kuitenkin edelleen varsin ujoja markkinoimaan Suomea maailmalle, emmekä välttämättä itse aina ymmärrä täysin oman kotimaamme mahtavuutta. Suomen tarjoamalle rauhalle, turvallisuudelle ja puhtaudelle riittää kysyntää maailmalla, mutta tätä sanomaa pitää julistaa ponnekkaammin.

Suomessa emme kenties vielä osaa tuoda upeaa maatamme ja osaamistamme esille maailmalle ihan niin hyvin kuin voisimme, mutta meillä, maailman onnellisimmalla kansalla, on runsaasti ylpeyden aiheita. Maailman mittakaavassa maamme on todellakin pientä kokoaan huomattavasti suurempi. Tulevaisuus näyttää varsin myönteiseltä, tarvitsemme enää vain hieman rohkeutta ja suunnitelmallisuutta maamme markkinointiin. Röyhistetään siis rintaamme ja ollaan aidosti ylpeitä ainutlaatuisesta kotimaastamme!