Minna Parikka on kansainvälisesti menestynyt kenkätaiteilija

Minna Parikka on suomalainen kenkäsuunnittelija, jonka leikkisyydestä ja väreistään tunnetut kengät ovat tunnettuja niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Minna Parikan omaleimaisessa designissä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla leikkisyys, karkkimaiset värit sekä surrealistinen design. Parikan mallistoon kuuluu kenkien lisäksi myös asusteita, kuten laukkuja ja huiveja. Minna Parikka tuottaa lisäksi vauvan ja lasten mallistoja, joihin kuuluvat esimerkiksi brändin maailmallakin tunnetut puputennarit.

Minna Parikka loi omaa nimeään kantavan brändin, jonka jälkeen tunnetut suomalaiset design-tuotteet ovat levinneet ympäri maailman. Parikan legendaarisimpiin tuotteisiin kuuluvat muun muassa tennarit, joista pilkistävät pupunkorvat ja perinteisen tikkarin muotoisilla koroilla varustetut korkokengät. Minna Parikan kenkiä ovat myyneet suurimmat jälleenmyyjät ja niitä on nähty kuuluisimpien ihmisten jaloissa ympäri maailman. Seuraavaksi kerromme, mistä kaikki sai alkunsa ja millainen on tarina suunnittelijan takana.

Minna Parikan tarina

Minna seurasi unelmiaan ja muutti jo 19-vuotiaana Englantiin opiskelemaan kenkäsuunnittelua De Montfort Universityyn. Minna Parikka suoritti kenkäsuunnittelun Bachelor of Arts -tutkinnon vuonna 2002. Samana vuonna hän voitti myös arvostetun Young British Glove Designer of the Year -tittelin. Minna vietti vuosia Lontoossa, Milanossa ja Barcelonassa työskennellen ja inspiroituen. Vuonna 2005 hän palasi takaisin Suomeen ja perusti Minna Parikka -brändin.

Minnan ensimmäinen mallisto ilmestyi jo seuraavana vuonna brändin perustamisesta. Sen jälkeen on valmistunut kaksi mallistoa vuosittain: kevät-kesä sekä syksy-talvi. Nykyään tunnetun suunnittelijana tuotteita myydään yli 100 myymälässä ja yli 20 maassa ja monet suurimmista kansainvälisistä jälleenmyyjistä ovat ottaneet Parikan tuotteet valikoimiinsa. Brändillä on ollut vuodesta 2012 saakka myös Helsingissä sijaitseva liike, josta hoidetaan myös kansainvälisesti toimivaa Minna Parikan nettikauppaa.

Minna Parikan tuotteet

Kenkäsuunnittelija Minna Parikan mallisto ei koostu pelkästään kengistä. Mallistoihin kuuluu kenkien lisäksi myös muita asusteita, kuten laukkuja ja lompakoita sekä käsineitä ja huiveja. Minna Parikan ikoniset tuotteet ovat tunnettuja leikkisästä, mutta surrealistisesta designistään sekä karkkimaisista väreistään ja yksityiskohdistaan. Useat Minnan luomat kenkämallit ovatkin olleet klassikoita jo syntyessään. Ainutlaatuisen designinsä lisäksi Parikan asennetta ja iloa henkivät tuotteet ovat tunnettuja myös korkeasta laadustaan.

Minna Parikan tuotteiden klassikoihin kuuluvat esimerkiksi puputennarit ja tikkarikorot. Ikonisissa puputennareissa pupun korvat kurkistavat kengistä. Puputennarit ovat ilmestymisestään lähtien valloittaneet naisten sydämet ympäri maailman. Pupun korvat ovat siirtyneet tähän hetkeen mennessä myös muihin Parikan kenkiin, kuten esimerkiksi sandaaleihin. Parikan korkokengät tikkarikoroilla ovat myös ainutlaatuinen klassikko. Kenkien korko on klassisen punaisen tikkarin muotoinen, joka antaa kengille ainutlaatuisen ja leikkisän ilmeen.

Tuotteiden valmistus

Minna Parikan kengät valmistetaan käsityönä Espanjassa Alicanten lähistöllä, jossa perheyrityksinä toimivat yhteistyökumppanit tekevät työtään vuosikymmenien kokemuksella. Laadukkaiden tuotteiden tuotantoa valvotaan sen kaikissa vaiheissa sekä Suomessa että Espanjassa. Tuotteiden valmistukseen käytetään laadukkaita materiaaleja ja Minna Parikan yhteistyökumppaneilla on lisäksi tarkat laatusertifikaatit. Vastuullinen yritys pyrkii lisäksi jatkuvasti löytämään vastuullisempia tapoja tuotteiden valmistamiselle ja se käyttääkin hyödykseen esimerkiksi ruokatuotannon sivutuotteena syntyneitä raaka-aineita.

Minna Parikan tuotteiden valmistuksessa tärkeää on kestävyys ja käyttömukavuus sekä laadukkaat materiaalit. Yritys pyrkii valmistamaan kestäviä ja laadukkaita tuotteita jotka voivat esimerkiksi siirtyä sukupolvelta toiselle. Kengissä käytettävä aito nahka onkin pitkään kestävä materiaali oikein huollettuna. Kenkien pintamateriaalit ovat pääsääntöisesti nahkaa ja vuorimateriaalit poikkeuksetta. Karvapintaisessa malleissa käytetään raaka-aineena lehmän karvaa. Tuotteiden materiaaleina käytetään lisäksi myös tekstiiliä ja tekstiilipohjaista glittermateriaalia.

Laadukkaat design-tuotteet tunnetaan ympäri maailman

Kansainvälisesti tunnettuja kenkiä myydään yli 20 eri maassa ja monet suurimmista kansainvälisistä jälleenmyyjistä ovat levittäneet Minna Parikan kenkämuotia. Parikan kenkiä on nähty julkisuuden henkilöiden, kuten esimerkiksi Lady Gagan, Carrie Underwoodin, Taylor Swiftin ja Kylie Jennerin jaloissa. Parikka myös suunnitteli Lady Gagalle platinakengät palkinnoksi The Fame Monster -albumin tuplaplatinan myynnistä. Tuotteita on ollut esillä myös kansainvälisissä muotilehdissä, kuten Voguessa, Glamourissa ja Ellessä.

Palkintoja ja tunnustuksia

Minna Parikka voitti Young British Glove Designer of the Year 2002 -tittelin samana vuonna kun hän suoritti kenkäsuunnittelun Bachelor of Arts -tutkinnon. Minna Parikka sai myös Vuoden nuori muotoilija -palkinnon vuonna 2014. Palkinto on Design Forum Finlandin vuosittain myöntämä palkinto nuorille, alle 35-vuotiaille suunnittelijoille. Se myönnetään yhdelle tai useammalle henkilölle, joka on osoittanut luovaa osaamista ja näkemystä muotoilun alalla.

Myymälät ja jälleenmyyjät

Suomessa Minna Parikka -brändillä on ollut vuodesta 2012 lähtien lippulaivaliike Helsingissä. Liikkeestä käsin operoidaan myös kansainvälisesti toimivaa nettikauppaa. Suomen lisäksi Minna Parikan tuotteita on myyty vuosien aikana yli 120 myymälässä ympäri maailman. Monet suuret jälleenmyyjät, kuten Selfridges, Luisaviaroma, Galeries Lafayette Beijing & Berlin, Harvey Nichols UK & HK, La Rinascente, Globus, Level Shoes, TSUM Moscow & Kiev, Harrods ja On Pedder ovat välittäneet Parikan tuotteita.

Lopuksi

Helsingin kivijalkamyymälässä on esillä maailman suurin valikoima Minna Parikan innovaatioita. Kauniissa miljöössä voi inspiroitua tarinoista tuotteiden takana. Liikkeeseen voi myös varata hemmottelevan sovitusajan esimerkiksi pienelle hää- tai muulle juhlaseurueelle. Minna Parikan hemmottelevat ja ainutlaatuiset tuotteet haluavatkin tarjota voimaannuttavia kokemuksia naisille ympäri maailman sekä mahdollistaa naisten itseilmaisun. Minna Parikka sanookin, että “kengät eivät ole vain voiman symboli – ne ovat oikea Graalin malja”.