Marimekko: Raitoja jokapojalle jo yli 60 vuotta

Helsingissä perustettu suomalainen tekstiili- ja vaatetusalan yritys Marimekko suunnittelee ja valmistaa vaatteita, asusteita sekä tekstiileitä. Parhaiten Marimekko on tunnettu räiskyvästä värienkäytöstä ja omaleimaisista kuoseista, joista tunnetuin lienee maailmankuulu ikoninen Unikko-kuosi. Kotimaan menestyksen lisäksi Marimekko on niittänyt mainetta myös ulkomaisilla markkinoilla, ja sen tuotteita myydään noin 40 maassa. Yritys on kulkenut pitkän matkan suomalaisen muodin edelläkävijänä, ja sen brändi ja design jaksavat edelleen ihastuttaa ympäri maailmaa.

Klassikoita alusta lähtien

Marimekko perustettiin vuonna 1951 Armi ja Viljo Ratian toimesta. Samana vuonna pidettiin ensimmäinen muotinäytös, ja yleisö oli myyty heti kättelyssä. Vuonna 1954 Marimekko sai logon, josta graafikko Helge Mether-Borgström stilisoi “kovan, ajattoman ja kylmän”, ja se on pysynyt samana siitä lähtien. Marimekon kankaat painettiin käsin vuoteen 1973 asti. 1960-luvulla Marimekko sai ensimmäistä kertaa näkyvyyttä ulkomailla, kun Jacqueline Kennedy pukeutui julkisuudessa Marimekkoon Yhdysvaltain presidentinvaalien alla.

Vuonna 1985 Marimekko siirtyi Amer-yhtymän omistukseen. Amerin kausi oli lyhyt ja tappiollinen. Vuonna 1991 yritys myytiin Kirsti Paakkaselle, ja siitä alkoi uudelleen yrityksen kultakausi. Vuonna 1992 pidettiin Marimekon ensimmäinen puistonäytös, kesäinen perinne, joka elää edelleen, ja 2007 Mika Ihamuotilasta tuli Marimekon pääomistaja. Marimekon kultakausi jatkuu yhä, ja maine on levinnyt maailmalle asti. Vuosien saatossa Marimekolla on ollut monta lahjakasta suunnittelijaa, jotka ovat tuottaneet kuuluisia klassikoita. Alla lueteltuna merkittävimmät:

 • 1956: Jokapoika-paita, pisin yhtäjaksoisesti tuotannossa ollut klassikko
 • 1964: ikoninen Unikko-kuosi
 • 1968: Tasaraita, kaikille ikään, kokoon tai sukupuoleen katsomatta
 • 1971: Ristomatti Ratian kaikille tuttu olkalaukku
 • 2004: Lumimarja, Erja Hirven maailmanluokan hitti

Suuret suomalaiset yhdessä

Jo itsessään vahva brändi Marimekko on tehnyt yhteistyötä muiden suomalaisten yritysten kanssa, vahvistaen Marimekon designin imagoa entisestään. Ehkäpä tunnetuin yhteistyönä syntynyt luomus on Mariskooli, jota tuotetaan yhdessä suomalaisen sisustus- ja astiayritys Iittalan kanssa. Mariskoolia on tuotettu 1960-luvulta lähtien, jolloin Marimekon perustaja Armi Ratia käytti Mariskooleja kuuluisissa puutarhajuhlissaan, ja näin skooleista tuli pikkuhiljaa suosittu keräilykohde. Iittala ja Marimekko ovat tehneet yhteystyötä vuosien saatossa useaan otteeseen.

Toinen suuri suomalainen nimi, jonka kanssa Marimekko tekee yhteistyötä, on kansallinen lentoyhtiömme Finnair. Marimekon näyttävät kuosit ovat olleet osa Finnairin matkustajakokemusta vuodesta 2012 alkaen. Kuoseja näkyy Finnairin lentokoneiden matkustamon astioissa ja tekstiileissä sekä jopa lentokoneissa itsessään; Finnairilla on tällä hetkellä käytössä kaksi laajarunkokonetta, jotka on maalattu Marimekon kuoseilla “Unikko” ja “Kivet”. Marimekko on myös suunnitellut matkapakkaukset yksinoikeudella Finnairille, tosin niistä pääsee nauttimaan vain businessluokassa.

Marimekosta maailmalle

Kuten aiemmin mainittiin, ensimmäistä kertaa Marimekko sai näkyvyyttä ulkomailla 1960-luvulla. Siitä lähtien Marimekko on tasaisesti kasvattanut mainettaan kansainvälisillä markkinoilla. Tällä hetkellä Marimekko-myymälöitä on noin 150 eri puolella maailmaa, keskeisimpinä markkinoina Pohjois-Eurooppa, Pohjois-Amerikka ja Aasia-Tyynenmeren alue. Marimekon selkeälinjainen design vetoaa erityisesti japanilaisiin, jotka ovat tunnettuja Marimekon ihastelijoita. Japanin pääkaupungissa Tokiossa onkin käynnissä Marimekko Spirit -näyttely, missä esitellään japanilaiselle yleisölle Marimekon omintakeista painokuviosuunnittelua ja mutkatonta elämäntapaa.

Marimekon muotinäytöksiä nähdään säännöllisesti ympäri maailmaa aina Pariisin muotiviikoilla asti, ja Marimekkoa on tunnustettu myös erilaisilla palkinnoilla muotimaailmassa. Kuuluisimmat printit ovat tunnettuja ja haluttuja maapallon joka kolkassa. Suomalaisten yhteistyökumppaneiden lisäksi Marimekolla on useita tunnettuja ulkolaisia yhteistyökumppaneita. Yritys on mm. toteuttanut malliston japanilaisen UNIQLO- sekä yhdysvaltalaisen Target-vaateketjun kanssa. Tekniikkajätti Microsoft, kosmetiikkayritys Clinique ja jalkinemerkki Converse lukeutuvat myös Marimekon yhteistyökumppaneihin. Mikä sitten tekee Marimekosta niin halutun ulkomaillakin?

 • Ajaton design
 • Värien ja kuvioiden peloton käyttö
 • Uniikki, omalaatuinen tyyli, jota on vaikea löytää muualta

Marihenki inspiraationa

Marimekon arvoihin kuuluu vahvasti vastuullisuus. Yksi vaateyrityksen periaatteista on “rehtiyttä kaikkia ja kaikkea kohtaan”. Marimekolle se tarkoittaa ihmisten ja ympäristön kunnioittamista kaikessa, mitä se tekee. Vuonna 2016 Marimekko julkaisi uuden vastuullisuusstrategian, joka ohjaa yhtiön vastuullisuustyötä vuoteen 2020 asti. Sen laatimisessa yritys on ottanut huomioon palautetta ja ajatuksia mm. keskeisimmiltä sijoittajilta, kansalaisjärjestöiltä sekä asiakkailta, ja painopisteet ovat etenkin kestävän suunnittelun ja hankinnan vastuullisuuden kehittämisessä, tuotteen arvoketjua unohtamatta.

Marimekko tähtää tuotteissaan siihen, että ne ovat laadukkaita ja kestäviä, ja joiden ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman vähäiset. Tämän saavuttaakseen Marimekko toimii mm. lisäämällä vastuullisemman puuvillan osuutta tuotteissaan, tukemalla kiertotaloutta sekä pienentämällä hiilijalanjälkeään. Myös ihmisoikeudet ovat tärkeitä Marimekolle, ja yritys esimerkiksi edistää turvallisia työolosuhteita ja elämiseen riittävää palkkausta sekä korostaa tasa-arvoa ja monimuotoisuutta. Arvoissaan Marimekko noudattaa Marihenkeä, kuutta huolella valittua perusarvoa, jotka motivoivat ja inspiroivat yrityksen toimintaa:

 • Elämää, ei esittämistä
 • Rehtiyttä kaikkia ja kaikkea kohtaan
 • Maalaisjärkeä
 • Yhdessä tekemistä
 • Rohkeutta epäonnistumisenkin uhalla
 • Iloa

Unikko-kuvioinen sielu

Suuret, abstraktit ja kukka-aiheiset kuviot ovat Marimekon ominta omaa. Marimekolla on Helsingissä oma kangaspaino, jota yritys kutsuu kuviosuunnittelun sydämeksi ja sieluksi. Vuosien saatossa suunnittelijat ovat luoneet Marimekolle yli 3 500 kuosia. Vaikka yrityksellä on ollut useita eri suunnittelijoita jopa Japanista asti ja eri vuosikymmeninä on ilmennetty ajan henkeä ja tyyliä, perimmäinen ajatus on pysynyt aina samana. Tämä vahva suunnittelun periaate lienee se, mikä tekee Marimekosta niin menestyksekkään.

Marimekon vaatteet on tarkoitettu ihmisille, jotka haluavat ilmaista persoonallisuuttaan rohkeasti ja kulkevat omaa tietään. Perustaja Armi Ratialla oli selkeä ajatus, että täytyy erottua muista. Koska Marimekko tuottaa muotia, asusteita sekä kodinsisustusta, Marimekkoa onkin kutsuttu yhdeksi maailman ensimmäisistä todellisista lifestyle-brändeistä. Tämä taisi olla Armi Ratian visio yrityksen ensihetkistä lähtien. Armin sanoin: “En varsinaisesti myy vaatteita. Myyn elämäntapaa. Marimekot ovat designia, ei muotia. — Myyn pikemminkin ajattelua kuin mekkoja.”