Lähde mukaan tutustumaan suomalaiseen muotoiluun

Suomalaisen muotoilun osa-alueet ovat olleet paitsi Suomessa myös kansainvälisesti merkittäviä ja arvostettuja koko itsenäisyytemme ajan, ja aiemminkin. Heti viime vuosisadan alkumetreillä kansainvälistä mainetta kantoivat arkkitehdit, joiden suunnittelema paviljonki Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900 oli todellinen läpimurto suomalaisen muotoilun, taiteen ja arkkitehtuurin kontekstissa. Kaikki tietävät myös, että suomalainen lasi on maailmankuulua. Kuitenkin myös huonekalusuunnittelu ja designvaatteet sekä kengät ovat laajalti tunnettuja.

Suomalaista muotoilua tv:ssä ja elokuvissa

Suomalaista designia vilahtelee silloin tällöin elokuvissa ja TV-sarjoissa. Suhteellisen tuoreessa Yksin Marsissa -elokuvassa kaivetaan kuoppia taivaankappaleeseen Fiskars-lapiolla. Ikoninen ”banaanipuhelin” eli Nokian 8110 näkyy monessakin yhteydessä kansainvälisissä produktioissa. Alkuperäisen 70-luvun Tähtien Sodan prinsessa käyttää suomalaista kaulakorua. Elokuvassa Cobra – lain vahva käsi vuodelta 1986 puolestaan Sylvester Stallone niittää pahoja poikia suomalaisella Jatimatic-konepistoolilla. Suomalaisen designin näkyvyydestä voit lukea tarkemmin omassa artikkelissaan tällä sivustolla.

Suomalainen design vaatteissa ja kengissä

Marimekko on suomalaisille hyvin rakas tuotemerkki. Se on laadun tae ja raikkaiden värien ja toisinaan hätkähdyttävien kuvioiden sinfonia. Vuodesta 1951 Marimekko on kuulunut erottamattomana osana suomalaiseen kotiin, niin sisustuksessa kuin vaatekaappissakin, ja Marimekon tuotteita myydään ympäri maailmaa. Marimekon tavoitteena on aina ollut tuoda iloa arkeen väreillä. Marimekko on yksi maailman ensimmäisistä lifestyle-brändeistä ja ajalta, jolloin kumpaakaan sanaa ei vielä edes käytetty.

Minna Parikka on suomalainen suunnittelija, joka on kouluttautunut kenkäsuunnittelijaksi Iso-Britannian De Montfort Universityssä, Leicesterissä. Minna Parikan kengät ovat uniikkeja luomuksia, ja ne huokuvat iloa, asennetta ja väriä. Naisen tuotoksia myydään useammassa kuin 100 myymälässä yli 20 maassa. Parikalla on hyvin omintakeinen, helposti tunnistettava tyyli. Sekä Parikan että Marimekon designista voit lukea lisää tämän sivuston teksteistä, joista kummallekin on omistettu oma artikkelinsa.

Mikä tulee olemaan Suomen käyntikortti tulevaisuudessa?

Suomalaiset pelien kehittäjät ovat kovassa nosteessa maailmalla. Suomen maine tietotekniikan edelläkävijänä on tunnettu ympäri maailman, ja erilaisten pelien suunnittelijat ovat kysyttyä työvoimaa pelitaloissa. Suomalainen osaaminen on alan huippua, ja Suomessa on osattu panostaa myös pelialan koulutukseen. Suomessa on luotu jopa omia ammattinimikkeitä alalle, kuten peliartisti ja monia muita. Pelialasta ja sen kehittäjistä pääset lukemaan suomalaisista pelien kehittäjistä kertovassa artikkelissa.

Suomalaiset urheilutähdet ovat edelleen kansainvälisesti tunnettuja, mutta urheilijoiden vahvat lajit ovat muuttuneet vuosikymmenien varrella. Vaikka Suomessa on edelleen kestävyyslajien urheilijoita ja vahvaa osaamista nimenomaan talvilajeissa, näyttää Suomen urheilun tulevaisuus olevan lumilautailijoiden käsissä. Jääkiekko on pitänyt pintansa, ja lajin parissa nousee joka vuosi uusia, kansainvälisiä tähtiä, on urheilun painopiste siirtynyt aivan toisenlaiseen urheiluun. Tällä hetkellä Suomen huiput kilpailevat e-urheilussa. Lisää aiheesta Suomen Urheilutähdet- artikkelissa.

Mistä Suomi on maailmalla tunnettu?

Artek on kaikille suomalaisille tuttu nimi, mutta mikä Artek oikein on? Artekista puhutaan paljon, ja on yleistä tietoa, että se liittyy sisustamiseen ja huonekaluihin. Artek ei kuitenkaan ole monilahjakkaan ja hyvin iäkkään muotoilijan taiteilijanimi, vaan myynti- ja markkinointiorganisaatio, joka on perustettu jo vuonna 1935 modernin suunnittelun saattamiseksi suuren yleisön tietoisuuteen. Artekin ovat perustaneet aikoinaan Suomen eturivin muotoilijat, taideharrastajat ja mesenaatit.

Artek on suorastaan leijonanosa suomalaisen designin historiaa, ja se on omalla oikeudellaan ansainnut kokonaisen artikkelin tällä sivustolla. Artek on paitsi myynyt suomalaista designia, myös levittänyt tietoutta suomalaisesta kädentaidosta ja taiteesta koko maailmaan. Nykyään Artekilla on paitsi kivijalkakauppoja, myös verkkokauppoja monilla kielellä ja varastoja monissa maissa toimituksen nopeuttamiseksi. Artek on tietenkin seurannut aikaansa, ja brändi on edustettuna useissa eri sosiaalisen median kanavissa.

Suomen parhaat design alueet

Suomessa vierailevat ulkomaiset turistit ovat usein kiinnostuneita hankkimaan kuuluisia ja erittäin laadukkaita suomalaisia design-tuotteita. Ympäri Suomea löytyy valmistajia, joilta voi hankkia yksilöllisiä esineitä. Monet turistit laskeutuvat Helsinki-Vantaan lentokentälle, ja Helsingissä onkin paljon mahdollisuuksia ostoksiin. Design District Helsinki on luovien käsityöläisten putiikkien ja pajojen keskittymä Helsingin ydinkortteleissa. Design District aukeaa Punavuoren kujilta Kaartinkaupungin, Kampin sekä Ullanlinnan suuntaan turisteja muutenkin kiinnostaville alueille.

Kaikki muotoilun osaaminen ei kuitenkaan keskity pääkaupunkiseudulle. Pohjoisemmastakin löytyy design-liikkeitä, kuten esimerkiksi oululainen Nikama. Myös Pirkanmaan sydämessä sijaitseva Nuutajärven lasikylä on idyllinen nähtävyys ja erittäin laadukas ostospaikka. Nuutajärveltä löytyy myös muita taideyrittäjiä lasinpuhalluksen lisäksi. Pohjoisinta Lappia myöten aina Saariselältä asti löytyy suomalaista muotoilua. Suomen parhaat design-alueet löydät tämän artikkelisarja tähän aiheeseen keskittyneestä osiosta, ja toisaalla kerromme myös ulkomaisista turisteista Suomessa.

Yhteenveto

Suomalaisen nykydesignin juuret ovat syvällä maamme historiassa. Suomessa on aina kunnioitettu kotimaisia taiteilijoita, ja heidän tuotantoaan on myös ostettu ja arvostettu sijoituksena kotiin ja arkeen. Suomalainen muotoilu elää ja voi hyvin yli satavuotiaan perinteensä vahvalla tuella. Alan koulutus on hyvällä tolalla, ja maassamme valmistuu jatkuvasti uusia huippuja ammattiin valmiina jatkamaan perinteikästä kädentaitoa ja viemällä sitä myös ulkomaille globaalisti ihailtavaksi.

Kun katsellaan retrospektiivissä suomalaisen muotoilun taivalta läpi vuosikymmenien, sen kehityskaarta ei voi kuin ihailla. Suomella on viime vuosisadalla takana ahtaita aikoja, niin kansainvälisessä politiikassa kuin taloudellisessakin mielessä, ja taiteen rooli tällaisilla aikakausilla ei ole helppo. Taloudellisia ongelmia on riittänyt tämänkin vuosituhannen puolelle, mutta onneksi tänä päivänä muotoilu nähdään jo vientivalttina maailmalle ja siis osana ulkomaankauppaa. Tervetuloa tutustumaan suomalaiseen designiin!