Artek

Artek on yksi suomalaisen designin kulmakiviä. Sen perustivat vuonna 1935 Maire Gullichsen, Alvar Aalto, Aino Aalto ja Nils-Gustav Hahl toimimaan modernin huonekalumuotoilun myynti- ja markkinointiorganisaationa. Tarkoitus oli siis saada Alvar Aallon suunnittelemat tuotteet myyntiin, mutta yrityksen perustamiseen on liittynyt myös ideologiaa. Arteklaisten tavoitteena yrityksen perustamisasiakirjan mukaan oli ”yhdistää taide arkeen, tuoda modernismi Suomeen ja viedä Alvar Aallon pohjoismainen käsitystä näistä periaatteista maailmalle”.

Yrityksen toimintaidea

Nimi Artek tulee sanoista art (taide) ja teknologia. Taiteen ja teknologian yhdistäminen oli 1920-luvulta lähtien vaikuttaneessa modernismin perusajatus, ja se näkyy myös Artekin toimintaperiaatteissa. Vaikka alusta saakka pääpaino on ollut Aallon suunnittelemissa tuotteissa, on joka alkuvaiheessa mukaan kuitenkin otettu myös muiden valmistajien, esimerkiksi Knollin, Vitran ja Fritz Hansenin tuotteita. Myöhemmin Artekin omaan mallistoon on lisätty monien muidenkin suunnittelijoiden sisustustuotteita, valaisimia ja huonekaluja.

Yrityksen perustajat

Artek perustettiin siis Alvar Aallon ympärille. Aalto on kenties Suomen kaikkien aikojen tunnetuin arkkitehti, joka on piirtänyt sekä merkittäviä rakennuksia, esimerkiksi Finlandia-talon, että lukuisia eri huonekaluja ja muita sisustustuotteita. Toinen perustajajäsenistä oli Alvar Aallon vaimo, Aino Aalto – arkkitehti hänkin. Aino Aalto toimi Artekin ensimmäisenä suunnittelujohtajana ja myöhemmin myös koko yrityksen toimitusjohtajana ja olikin pitkälti vastuussa yrityksen esteettisestä linjasta.

Artekin perustajiin kuuluu myös taiteilija Maire Gullichsen, joka oli vastuussa erityisesti Artekin taiteellisesta puolesta. Gullichsen järjesti monia maailmankuulujen taiteilijoiden näyttelyitä ja perusti Artekin yhteyteen Galleria Artekin vuonna 1950. Neljäs perustaja oli taidehistorioitsija, kriitikko ja kirjailija Nils-Gustav Hahl, joka esitteli muut arteklaiset toisilleen ja oli yrityksen ensimmäinen toimitusjohtaja. Hänen kansainväliset kontaktinsa ja kielitaitonsa auttoivat aloittelevaa yritystä saavuttamaan menestystä heti perustamisestaan saakka.

Perusmateriaalina puu

Alvar Aalto oli erityisen kiinnostunut puun käytöstä huonekaluissaan. Hän kehittikin erilaisia puun laminointi- ja taivutusmenetelmiä yhdessä turkulaisen Korhosen huonekalutehtaan kanssa. Oikealla tekniikalla puu saadaan taipumaan ja kestämään yhtä hyvin kuin metalliputki. Alvar Aalto myös patentoi niin sanotun L-jalkansa valmistusprosessin. Alun perin jakkaraa varten suunnitellusta L-jalasta tulikin Artekin huonekalujen standardiosa, kun samaa muotoa käytettiin eri kokoisina eri tuotteissa.

Puulajeista käytetyin on koivu, ja kaikki käytetty puu on suomalaista. Kymmeniä vuosia kasvaneen puun tie metsästä huonekaluksi on pitkä. Koivuista valitaan huonekaluvalmistukseen vain parhaat, ja kaatamisen jälkeen puuta ilmakuivataan ulkona jopa 12 kuukautta oikean värisävyn esiin saamiseksi. Kauneimmat ja oksattomimmat osat käytetään puun värisiksi jääviin osiin, muut maalipintojen alle. Puun syiden ainutlaatuisuus tekee myös jokaisesta siitä valmistetusta huonekalusta tietyllä tapaa ainutlaatuisen.

Artekin huonekalut

Alvar Aalto ei varsinaisesti nimennyt piirtämiään huonekaluja, vaan numeroi ne. Tunnetuimpia Aallon ja siten myös Artekin huonekaluja ovat L-jalkaiset jakkarat, joita on saatavilla sekä kolmi- että nelijalkaisina (jakkara 60 ja jakkara E60). Tunnettuja ovat myös niin sanotut satulavyötuolit, ruokapöydän tuoleiksi sopivat 611-tuolit sekä lepotuoli 43. Monesta kodista löytyy myös tarjoiluvaunu 900, joka suunniteltiin alun perin osaksi Alvar Aallon suunnitteleman Paimion parantolan sisustusta.

Artekin valikoimaan kuuluu muitakin kuin Alvar Aallon suunnittelemia huonekaluja. Muita tunnettuja suunnittelijoita ovat Ilmari Tapiovaara, jonka piirtämiä ovat esimerkiksi pinnaselkäinen Mademoiselle-nojatuoli ja suunnittelukilpailussakin menestynyt Lukki-tuoli. Artekin valikoimista löytyy lisäksi muun muassa Eero Aarnion suunnittelemat massiivitammiset Rocket-jakkarat. Näiden klassikoiden rinnalla on toki myös uudempaa muotoilua, kuten vuonna 2019 valikoimaan tullut japanilaisen Koichi Futatsumatan Kiulu-penkki, joka on osa Artekin FIN/JPN-ystävyyskokoelmaa.

Valaisimet ja muut sisustustuotteet

Alvar Aalto tunnetaan hyvin myös valaisimistaan. Siksi valaisimilla on merkittävä rooli myös Artekin valikoimissa. Aalto pyrki valaisinsuunnittelussaan siihen, että valo hajautuu ja että valaisinta voi helposti käännellä valon suuntaamiseksi. Aallolle tärkeää oli valon ja varjo leikki. Esimerkiksi lattiavalaisimessa A809 on metallikehistä koostuvat varjostimet, jotka päästävät valoa kauniisti kehien lävitse. Valikoimista löytyy myös Maire Gullichsenin suunnittelema vekkivalaisin, pöytävalaisin M510.

Muita Artekin sisustustuotteita ovat erilaiset pienet tarve-esineet, kuten Aino Aallon suunnittelemat maljakot ja Alvar Aallon suunnittelema sateenvarjoteline. 2010-luvulla Artek on lisännyt valikoimiinsa myös tekstiilejä. Tekstiilikuoseista tunnetuin lienee Aino Aallon Euroopasta löytämä Zebra, jota on käytetty esimerkiksi Artekin kuuluisassa 400 nojatuolissa. Nykyisin tekstiilivalikoimissa on kankaita, mutta myös tyynynpäällisiä, istuinalustoja ja kasseja. Artekin nykyvalikoimaan kuuluu lisäksi ainakin julisteita ja postikortteja.

Artek 2000-luvulla

Artekin omistaa nykyään sveitsiläinen huonekaluyritys Vitra, joka osti Artekin ruotsalaiselta sijoitusyhtiöltä vuonna 2013. Ulkomaisesta omistuksesta huolimatta Artek on sielultaan suomalainen ja valmistaa tuotteensa Suomessa, vaikka suunnittelijat ovat osin ulkomaisia. Artekilla on omat myymälät Helsingissä, Tokiossa Japanissa sekä Antwerpenissa Belgiassa. Lisäksi Artekin tuotteilla on useita jälleenmyyjiä sekä ympäri Suomea että ympäri maailmaa, muun muassa Tukholmassa, Milanossa ja New Yorkissa.

Artek on aikaansa seuraava yritys ja ymmärtää kierrätyksen merkityksen. Vuonna 2006 yritys alkoi systemaattisesti kerätä käytettyjä tuotteitaan, joita myydään nyt Helsinkiin avatussa Artek 2nd Cycle -liikkeessä. Kierrätysmyymälä paitsi korostaa tuotteiden kestävyyttä ja iättömyyttä, se myös vastustaa luonnonvaroja tuhlaavaa kertakäyttökulutuksen kulttuuria. Liike tarjoaa samalla Artekin tuotteiden ystäville muotoilun ja valmistamisen laatutuotteita – niitä aitoja, ei kopioita – hieman edullisempaan hintaan.